La singularitat electoral de Blanes

eleccions

Els resultats d’aquestes eleccions fan rumiar. Els que deien que CiU guanyaria no havien mesurat bé el seu olfacte. En matèria electoral és fàcil confondre el desig amb l’anàlisi i això ha passat realment a Blanes. I dic que ha passat  perquè el grup municipal del PSC ha aconseguit un excel·lent resultat mentre que el de CiU ha estat pèssim. Per tant, la cosa no ha estat gens renyida, a diferència d’altres cites electorals.

Diverses conclusions després de les eleccions de diumenge. El comportament electoral a Blanes és just l’oposat a Catalunya. Això sí que és ser singular. A Catalunya, CiU arrasa i el PSC s’enfonsa. Ja durant la campanya va sorprendre que el PSC no amagués la marca i el color vermell típic socialista com sí feia a la majoria de municipis de Catalunya. Vol dir que Blanes és com aquell qui diu, l’última plaça on el PSC aguanta, una plaça que comparteix amb municipis com Cornellà de Llobregat o Santa Coloma de Gramanet o Sabadell. No n’hi ha gaires, vaja.

La segona conclusió de les eleccions la podríem batejar com l’evolució de les espècies de Darwin. Només els més forts sobreviuen. Serà la primera vegada en molts anys amb només quatre forces a l’Ajuntament. PSC, EUiA, CiU i PP. Han desaparegut dos grups: els independents, que hauran durat un mandat, i ERC.

La davallada brutal d’ERC també és un fenomen a tenir en compte. ERC ha fracassat a Catalunya i el fracàs no ha estat diferent a Blanes. Al marge de la marca, és obvi que ERC no ha arribat forta a les eleccions i que a més, la CUP i Solidaritat li han fet mal. Els independentistes són pocs i malavinguts

L’enfonsada de CiU de Blanes demostra que les coses no s’han fet bé. CiU viu un moment dolç, de marca en alça. Per tant, l’ensulsiada del partit pot significar que l’equip del líder a Blanes i fins ara alcalde, Josep Trias, o no ha fet bé la feina o no l’ha sabut comunicar bé, o totes dues coses. Per contra, el líder socialista, Josep Marigó, demostra que sap guanyar eleccions. De fet, fa quatre anys ja les va guanyar però llavors no va saber conformar la majoria.

Tant el que va passar fa quatre anys, un pacte estrambòtic entre CiU, PP, independents i ERC, que s’ho mirava des de fora però feia possible el pacte, com la situació actual de fortalesa del PSC i debilitat de CiU demostren que Blanes “is different”.

Anuncis

Deixa un comentari

Filed under Uncategorized

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s