Mai l’economia havia estat tan divertida

M’han recomanat la lectura d’un llibre de l’economista Steven D. Levitt i el periodista Stephen J. Dubner. En anglès el títol és Freakonomics, nom que s’ha mantingut en la versió en castellà. En català, la Campana l’ha editat amb el títol Economia Freaky. El llibre va sortir el 2006 o sigui que no és una novetat però si en el seu moment us va passar per alt, com a mi, jo també us el recomano.

Mai l’economia havia estat tan divertida com ho és a Economia Freaky. Us parlo d’una lectura realment amena. Us morireu de riure. Però si l’escriure no està renyit amb el llegir, el que és divertit no està renyit amb el que és interessant. Economia Freaky, en el fons, és una mena d’estudi sociològic dels Estats Units amb una pàtina de matemàtiques, apte pels que suspeníem les matemàtiques a BUP.

Una de les dades que analitza el llibre és el descens de la delinqüència a partir dels anys 90 a Estats Units. Diu Levitt, i escriu Dubner, que quan tots els experts i tertulians avisaven que la delinqüencia i la inseguretat encara augmentaria més, de sobte, sense que ningú en sabés el motiu, la delinqüència va començar a baixar i la tendència es va mantenir a la baixa amb una reducció dels índex espectacular.

La raó? més efectius policials? mètodes policials innovadors? la recuperació econòmica? la reducció d’armes? l’enduriment de les penes de presó? La raó principal no va ser cap  d’aquestes. Va ser que…. 20 anys abans, sí, sí, 20 anys abans, als 7o, s’havia legalitzat l’avortament. És un gerro d’aigua freda eh? Benvinguts a Economia Freaky.

Anuncis

Deixa un comentari

Filed under La meva biblioteca

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s