De quan Nova York era Nova Amsterdam

No he estat mai a Nova York però després d’haver llegit aquesta història és com si hi hagués estat. De fet, no ben bé a Nova York sinó a Nova Amsterdam: la Nova York del segle XVII.  La història és de Russell Shorto i es titula Manhattan. La historia secreta de Nueva York. 

Schorto ens explica la història de la ciutat. La Companyia Holandesa de les Índies Orientals cercava rutes comercials per fintar els espanyols i els portuguesos, que al segle XVI eren els reis del comerç. Els holandesos van “fitxar” Henry Hudson, un aventurer que ja havia fet molts viatges i que es pensava que estava a punt de trobar una ruta alternativa per evitar “la competència”. Buscant la ruta alternativa, Hudson va topar literalment amb Nova York. Així és la història, plena de curiositats i casualitats.

Russell Shorto ha investigat la història de la colonització de Nova York i el llibre n’és el resultat. Les diferents tribus d’indis que hi vivien, la convivència inicial, les pells de castor que feien les delícies dels holandesos, la terra frondosa que hi havia, com les relacions amb els indis es van contaminant, com els indis es van vendre Manhattan per quatre xavos. Literalment quatre xavos. Com la companyia va ser incapaç de fer que la colonització de Nova York fos rendible. Increïble, no?

Encara avui s’està estudiant com va ser la colonització holandesa. Els holandesos es van organitzar bastant bé i bona part dels arxius es conserven. Shorto ens explica la història mai explicada perquè el domini holandès de Nova York va durar pocs anys. Els anglesos van passar a controlar la ciutat a mitjans del segle XVII i qui controla la ciutat controla la història. Actualment s’estan traduint els arxius holandesos del segle XVII que ens ajudaran a saber més sobre els origens de Nova York. De moment, amb el que s’ha traduït fins ara, queda clar que hi ha molts noms que tenen el seu origen en l’holandès del segle XVII. Ara bé, el pòsit més important del curt període holandès encara es conserva i és la interculturalitat i la tolerància envers la diferència. Diu Shorto que el bé més preuat de Nova York, aquesta barreja de gent i de cultures, prové de la manera de fer de l’època holandesa. Si hi voleu aprofundir. No ho dubteu:  Manhattan. La historia secreta de Nueva York

Anuncis

1 comentari

Filed under La meva biblioteca

One response to “De quan Nova York era Nova Amsterdam

  1. carles ribera

    Volem més comentaris teus sobre llibres!!! 😉

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s