La Coca-Cola de la novel·la negra

L’autora es diu Mari Jungstedt. Periodista. Sueca. Forma part de l’estol d’autors nòrdics de novel·la negra que han sorgit en els últims anys. En sóc una fan. Les seves novel·les, editades per Columna, són com la Coca-Cola, entren molt i molt bé en qualsevol moment i a qualsevol hora. Entre la seva obra, hi ha tres llibres que funcionen com una triologia però que són independents un de l’altre. Cada llibre incorpora una història però conté també històries secundàries que enllacen amb la resta de llibres. Podeu llegir els llibres en l’ordre que vulgueu perquè l’autora sempre situa al lector. Tot i això, l’ordre ideal és: Ningú no ho ha vist, Ningú no ho ha sentit, Ningú no ho sabia.

Què té la Mari Jungstedt que m’agrada tant? No ho sabria dir. Té un estil simple i senzill, costumista i unes descripcions molt bones. Les seves històries tenen similituds. Sempre se situen a la “tranquil·la”  illa de Gotland amb el comissari Anders Knutas. Un comissari amb febleses, allunyat de l’estereotip del mil homes- És un policia humà que treballa en equip. El lector coneix tots els companys de Knutas amb una pinzellada de les seves vides. Jungstedt ens dibuixa també una societat diferent a la nostra però en cap cas idealitzada. Un dels personatges que m’agrada és un bon periodista que aixafa la guitarra a la policia publicant detalls dels crims. Els límits ètics del periodisme sempre són presents a les seves novel·les.Igual que a la vida real.

Mari Jungstedt a més de bona escriptora és una gran ambaixadora de Gotland. De moment ja ha fet que faci un Google i que descobreixi on és Visby, la ciutat on viu el comissari, i on es desenvolupa l’acció. Resulta que és una vila medieval d’allò més bonica. Llegiu-la.

Anuncis

4 comentaris

Filed under La meva biblioteca

4 responses to “La Coca-Cola de la novel·la negra

  1. Jordi

    No et perdis L’art de l’assassí, que també està molt bé i és la quarta de la sèrie.

  2. Joan

    Llegueix Mankell: La lleona blanca o El xinès. Per mi supera tots els altres autors.
    I en un altre estil, també de Mankell: La comèdia infantil o Tea bag.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s