Història de Roma

Només us diré que poques vegades rellegeixo un llibre. Fins ara he fet dues excepcions a aquesta regla. He llegit dues vegades “Lagulla daurada” de Montserrat Roig i acabo de rellegir “Història de Roma” d’Indro Montanelli. Jo l’he llegit dos cops. A la revista Avenç d’aquest mes en Toni Solé diu que l’ha llegit vint vegades… imagineu-vos quin gran llibre.

Què puc dir d’aquesta trepidant història, que l’editorial Destino ha publicat en català? Aprendreu molt i, alhora, us ho passareu molt bé. A través de la història de Roma descobrireu els etruscs, anterior als romans i més avançats que ells. Després de llegir aquest llibre m’he interessat molt per aquest poble d’ètnia asiàtica, que va introduir la moneda a Roma i del qual es conserva un art amb clares influències gregues.

El desconegut poble etrusc és només un capítol de la història de Roma. Llegint Montanelli descobrireu el paper de la dona romana. Aquí només avanço que el divorci era obligatori en cas d’adulteri … per part de la dona; descobrireu l’educació que rebien els nens, les classes socials que hi havia i com s’organitzaven, l’eròtica del poder, la successió d’emperadors, els tributs que pagaven, les religions que hi havia…. Aprendreu l’origen d’algunes paraules com ovació o per què parlem de victòries pírriques. No dic res més. Vull compartir amb vosaltres el plaer d’aprendre gaudint.

La generació dels meus pares, se sabia de memòria una llarga successió de reis visigots. La meva, sortosament, s’ho ha estalviat. En canvi, entre picades d’ullet de Montanelli i somriures de com eren els romans, m’he mig après la successió de noms dels que van remanar les cireres a Roma.

PD. Si el llegiu i tinguéssiu ganes de continuar amb la companyia de Montanelli sapigueu que també hi ha la “Història de Grècia” del mateix autor. I també en català.

Anuncis

3 comentaris

Filed under La meva biblioteca

3 responses to “Història de Roma

  1. teresa

    Laura, m’has fet venir ganes de llegir els dos llibres. Me’n vaig a Àbacus a veure si els trobo. 🙂

  2. de res.

    Teresa:
    Si vas justa de diners pots trobar aquestes obres i altres d’aquests autors a la xarxa de biblioteques públiques. I si no vas curta de diners, també.

    • Tens tota la raó. La xarxa de biblioteques de Catalunya funciona molt bé. I a més, amb el carnet de la biblioteca, algunes llibreries, com la Llar del Llibre, fan descompte. Només cal ensenyar el carnet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s