Lluís Nicolau d’Olwer

El llibre es titula Lluís Nicolau d’Olwer un àcid gentilhome de Josep Maria Muñoz Pujol. Vaig comprar-lo a la fira del llibre en català de fa un parell d’anys. Llavors ja no era una novetat, si tenim en compte que Edicions 62 el va publicar el 2007.

Lluís Nicolau d’Olwer és una de les figures cabdals de la política catalana i espanyola. Estem parlant d’un català de consens, que va fer política a Espanya durant la República i que podria haver estat president de Catalunya en el lloc de Tarradellas. Fundador d’Acció Catalana va ser diputat a Madrid, Ministre d’Economia durant la República i governador del Banc d’Espanya. Com a governador va vetllar per les reserves d’or, les va arribar a custodiar i va participar en el trasllat de l’or a Rússia durant la guerra civil. El llibre explica molt bé el trasllat de l’or, com es va fer, com es va dubtar entre fer-lo amb França o amb Rússia, quant va costar i els maldecaps que això va comportar. Interessantíssim. L’or es va transportar amb vaixell i l’ai al cor de més d’un.

Lluís Nicolau d’Olwer era sobretot un humanista. Va ser polític degut bàsicament a les circumstàncies excepcionals del moment però era un home de la cultura i hauria pogut ser el que hagués volgut. Va impartir classes a la UAB i va dedicar alguns anys de la seva vida a estudiar les cròniques de Ramon Muntaner. L’interès per les cròniques de Muntaner s’encomana al lector. Ara bé, la seva gran obra va ser un estudi sobre el filòsof del segle XII Abelard i la seva relació d’amor amb Heloïsa. Aquesta va ser una història d’amor de novel·la que Lluís Nicolau d’Olwer va investigar durant molts anys. La història d’Abelard i Heloïsa és l’obra de la vida de Nicolau d’Olwer.

Lluís Nicolau d’Olwer era un tipus estranyot. Emmarat, com si no hagués trencat el cordó umbilical en néixer. Disciplinat i, alhora, bon vivant. Es va casar de molt gran amb una mexicana que sempre l’havia estimat. Va viure durant molts anys a Mèxic degut al franquisme i allà va morir. Ara que tenim pel·lícules de Macià i Companys, que sembla que ens interessi més la nostra història, ull amb aquest personatge. No és un secundari. Té grans moments com a ministre i governador del banc d’Espanya i moments baixos, de malaltia i de solitud. Té moments d’aventures, com quan el perseguia un detectiu privat o quan el van detenir els nazis, o quan va fintar durant dies i dies els seus perseguidors… No continuo. S’ha de llegir el llibre. Lluís Nicolau d’Olwer té una vida de pel·lícula i Josep Maria Muñoz Pujol la sap explicar molt bé.

Anuncis

Deixa un comentari

Filed under Actualitat, La meva biblioteca

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s