La immigració amb ulls de Mankell

 

Sóc lectora de novel·la negra i fan de Henning Mankell des de fa temps.  Fins ara, però, em costava d’acceptar qualsevol novel·la de l’autor que no inclogués Wallander, el seu personatge estrella.Wallander és el policia que apareix a gairebé tota la seva obra negra. Dic gairebé perquè darrerament també ha sortit la seva filla que li ha agafat el relleu. Havia sentit a dir que l’autor, que passa mig any a l’Àfrica i mig any a Suècia, tenia altres registres però encara no els havia tastat.

Ara fa poc ha caigut a les meves mans una novel·la seva que no és negra i que parla del que és l’Àfrica vista amb ulls europeus plens de prejudicis: L’ull del lleopard. La novel·la explica com una persona europea de classe mitjana va a viure a l’Àfrica i la seva vida allà. Resumint és un europeu que a Europa és de classe mitjana i que a l’Àfrica és ric. Que es relaciona amb europeus, que treballa molt i que malgrat ser obert de mires, acaba criticant i no entenent la societat que l’acull. També hi ha crítica a la societat africana que igualment té prejudicis contra els europeus. Al final, africans i europeus que es podrien entendre no s’entenen degut a la desconfiança i a la generalització de tòpics.

Ara que es parla tant d’immigració. Ara que es critica tant l’ús de l’espai públic que fan les persones que han vingut d’altres països, he trobat que aquesta novel·la és de plena actualitat. Les converses dels europeus sobre els africans, amb evidents tocs racistes, us sublevaran. Les dels africans sobre els europeus, també. Ara bé, aquesta novel·la té grisos i matisos. No hi ha bons ni dolents. Igual que a la vida.

Anuncis

2 comentaris

Filed under Actualitat, La meva biblioteca

2 responses to “La immigració amb ulls de Mankell

  1. Joan

    He llegit força Mankell i del personatge Wallander quasi tot fins a la fi, però l’autor diu i repeteix que aquesta literatura és “per fer diners”, que les obres de les que està orgullós són les de temàtica social: heu llegit “Comèdia infantil” sobre els nens de la guerra o “Tea Bag” sobre l’immigració clandentina a Suècia?

  2. Joan

    Desconeixia que la filla de Wallander li hagués agafat el relleu després de la fi de l’inspector. Només l’he trobat compartint obres amb el seu pare. N’hi ha alguna que ella sigui la protagonista principal?
    Pel gener llegiré “Daisy sisters” també de Mankell, però en desconec l’argument.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s