“Breve historia del mundo…”

Breve historia del mundo. Las claves para entender la historia del hombre. El primer que dic d’aquest llibre és, si em permeteu l’exageració, que és més llarg el títol que el llibre en sí. Obra de Luis Iñigo E. Fernández és un resum d’un resum de la història. La història a vista d’ocell. El ganxo del llibre és la història inicial. O sigui l’inici de l’home, la seva evolució i com s’expandeix des de l’Àfrica, d’on és originari, cap a la resta de continents.

A escola, o com a mínim a la meva escola, sempre van donar molta més importància a la revolució francesa o a la revolució industrial que no pas a la primera gran revolució,  que va ser la humana.  A la universitat, la tònica va continuar si fa no fa essent la mateixa. Aquest llibre, en canvi, s’atura força en els inicis de la humanitat i això és el que el fa interessant potser perquè per mi és la història més desconeguda. És la inicial una història lògica plena d’anècdotes que amb ulls d’avui fan gràcia. Després, l’autor continua la història fins el segle XX però amb un zoom molt més gros.

El llibre ens explica el naixament i evolució de l’home. Com les dificultats climàtiques fan que el simi evolucioni cap a l’home que és avui i, en canvi, com les facilitats climàtiques fan que evolucioni molt menys i es quedi en un ximpancè. A partir d’aquí veiem com al simi en el procés de transformació cap a l’home li  cau el pèl, com els braços, acostumats a ser utilitzats per anar de branca en branca, passen a tenir altres utilitats, com es posa dret, com millora la seva alimentació i a causa d’una millor alimentació li creix el cervell. Veiem com canvia la gestació quan la dona es posa dreta, com es domestiquen els animals i quins animals es domestiquen, com passa a conrear i què conrea, la qual cosa també canvia en funció del continent. Si tot això us interessa, feu un cop d’ull al llibre.  Un repàs a la història mai està de més.

PD. Quan algú diu que serà breu sempre tremolo. És el preàmbul d’un discus que no s’acaba mai. Certifico que no és el cas d’aquest llibre. Comença dient que serà breu i ho és. De vegades, massa i tot.

Anuncis

2 comentaris

Filed under La meva biblioteca

2 responses to ““Breve historia del mundo…”

  1. Xavier

    M’has fet venir ganes de llegir-lo. De la introducció que en fas, recordo a la universitat -UAB- el profe d’Història de la Comunicació que començava amb la cèl·lula. Entenc que no en vas gaudir..

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s