Breve historia del Antiguo Egipto

Historia d'egipte

Breve historia del Antiguo Egipto de Juan Jesús Vallejo és un manual que serveix per iniciar-se en l’Egipte dels faraons. És un llibre indicat pels amants d’aquesta cultura, pels que properament hi volen anar de viatge o simplement pels que volen aprendre.

Breve historia del Antiguo Egipto s’inicia amb Alexandre el Magne el segle IV aC i continua fins el segle XX. No és una història del país sinó únicament de les troballes arqueològiques, fent una repassada a vol d’ocell dels déus que veneraven com Anubis, el déu xacal que acompanyava els morts; o Isis, deesa de la fertilitat, que féia créixer el Nil – i les collites- amb les seves llàgrimes i que era la mare del déu guerrer Horus.

Breve historia del Antiguo Egipto ens introdueix a Champollion, el primer occidental que va desxifrar els jeroglífics egipcis. Per fer-ho va estudiar àrab, sanscrit, copte, persa i fins i tot xinès. Champollion va donar valors fonètics a cada jeroglífic quan fins llavors s’havia pensat que cada jeroglífic era una paraula. Al segle XIX va ser venerat com l’home que podia llegir els textos dels avantpassats. El llibre ens explica els possibles origens de la cultura egípcia que sembla que eren berevers i com la civilització assoleix l’esplendor quan aconsegueix controlar les inundacions i les crescudes del riu de cada any que li donen una agricultura pròspera.

Explica Juan Jesús Vallejo moltes curiositats dels egipcis. Per exemple, eren polígams i gaudien de la sexualitat sense tabús, tenien tres estacions a l’any: la de les inundacions, la de la feina agrícola i la de la recol·lecció (a l’estiu). Tenien moltes festes, barrejaven ciència i màgia i disposaven de ritus funeraris.

Breve historia del Antiguo Egipto explica també la llegenda de Tutankamon i com Carnarvon i Carter van començar a excavar el 1917. La resta de la història és força sabuda. Si no la sabeu, llegiu el llibre. Us agradarà. I encara hi ha un altre ganxo. Sembla que algus símbols i històries que s’expliquen a la religió cristiana estan relacionats amb signes que ja s’utilitzaven als temples egipcis. Curiós.

Anuncis

Deixa un comentari

Filed under La meva biblioteca

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s