Llibertat

Llibertat de Jonathan Franzen es publicita com la primera gran novel·la americana del segle XXI. Jo no sé si és la primera, la segona o la tercera però és cert que Llibertat és una bona novel·la que ens parla de temes que tots més o menys coneixem. Amb 812 planes, tracta gairebé de tot: amor, matrimoni, joventut, educació, música, esports, medi ambient, fonts energètiques, corrupció, família, política i fins i tot ornitologia.

Llibertat se centra en la vida d’una família americana que, des de fora, podria semblar perfecta però que des de dintre no ho és. Durant 812 planes resseguim la vida del matrimoni format per la Patty i en Walter: Ella, mestressa de casa, esposa i mare perfecta. Guapa, egoista, astuta i, de vegades, insuportable. Ell, advodat preocupadíssim pel medi ambient, una excel·lent persona i un marit enamorat.

El llibre ens explica com viu el matrimoni el dia a dia des de molts punts de vista amb un narrador omniscient que, de vegades, entra dins en Walter, de vegades dins la Patty i, de vegades d’altres personatges que van apareixent.

A Llibertat pot costar una mica entrar-hi però si ho aconseguiu, el resultat és excel·lent.

PD. Imagineu-vos què passaria si un narrador omniscient anés explicant tot el que fa i li passa pel cap a una família de classe mitjana qualsevol. La vostra, per exemple. Doncs això és Llibertat.

Anuncis

1 comentari

Filed under La meva biblioteca

One response to “Llibertat

  1. carles bagó

    Però aquesta familia americana es com un propto-tipus de la familia perfecta del segle XX, la que ha arribat a la modernitat, a la independéncia, .. i, en definitiva a la llibertad.
    LLibertad que la parella no aconsegueix fins al final, i després de moltes sacsejades. Tots els que hem estat joves en els 70,s i ens hem madurat en els 80,s, i salvant les distàncies -sobre tot culturals- tenim alguna cosa de la Patty i en Walter, i per tant, més d’un motiu per identificar-nos-hi.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s