Stasiland, historias tras el muro de Berlín

stasiland

Stasiland. Historias tras el muro de Berlín va rebre el premi Samuel Johnson de la BBC al millor llibre de no ficció i així s’anuncia a la portada. Ara bé, el que explica a  aquest llibre és tan gros que resulta increïble. Stasiland d’Anna Funder relata històries quotidianes del trencament  que va suposar el mur de Berlín per als ciutadans de l’Alemanya Oriental. El lector se sent proper a les històries dels protagonistes i s’identifica amb les persones que hi apareixen.

Un matrimoni té un fill el mes d’agost de 1961. La dona pareix en un hospital de l’Alemanya Occidental i li donen l’alta. El nadó, però, té problemes  que l’obliguen a quedar-se a l’hospital. Mentrestant, s’ha alçat el mur de Berlín. Aquest nen i els seus pares van viure 5 anys separats.  A la mare li van proposar poder veure el seu fill si ajudava a l’Stasi a caçar un home que l’havia volgut ajudar a creuar el mur precisament per veure el seu fill. Què fer en una situació com aquesta?

Una nena d’encara no 16 anys  va travessar el mur i  gairebé va aconseguir anar a la part Occidental. Per l’Stasi resultava impossible creure que una adolescent hagués burlat tot el seu sistema de seguretat. La nena va ser torturada  fins que es va inventar que havia rebut ajut d’una organització clandestina occidental. Resultat: més d’un any a la presó.

Stasiland explica molt bé les injustícies i la pressió psicològica que exerceix el sistema. L’autora parla amb  confidents dels serveis secrets, amb les dones puzzle, que intenten recuperar tota la documentació que  l’Stasi va intentar eliminar a última hora amb màquines destructores de paper, amb noies joves, amb dones casades, amb matrimonis que volien una vida millor. Tots eren ciutadans com vostè o com jo a qui el sistema va destruir la vida.

Stasiland  és la terra on el que s’explica no és real i el que és real no es pot explicar. Gran llibre.

 

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Filed under La meva biblioteca

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s