Victus

Captura de pantalla 2013-05-21 a las 21.24.13

Com pot ser que existeixi Braveheart i nosaltres no tinguem una pel·lícula de la nostra història? Aquesta pregunta que fins ara havia sentit molts cops finalment sembla que tindrà resposta gràcies a Victus, la novel·la històrica d’Albert Sánchez Pinyol que explica la Guerra de Successió. Aquest llibre és tan amè i entretingut que costa de creure que el que vaig estudiara escola i el que he llegit a Victus sigui la mateixa guerra.

Amb afany divulgatiu i moltes dosis d’humor Victus ens ajuda a formar-nos una idea sobre el que devia ser la guerra de Successió i com la va viure Barcelona i la seva gent. Com se sentien els catalans? Què pensaven els que lluitaven? Hi va haver traïdors? Quin paper va tenir la Generalitat? Qui formava el nostre exèrcit? Com eren les muralles de Barcelona? Són algunes de les respostes que trobareu al llibre.

Un narrador omniscient, que quan comença el llibre és un trapella i quan s’acaba un murri ens explica la història, de com els catalans vam ser deixats de la mà de déu, de com els enginyers d’un bàndol treballaven per protegir les ciutats amb les muralles i com altres enginyers, al bàndol rival, treballaven per entrar a les muralles que els seus col·legues havien dissenyat per ser infranquejables.

Aquest és un llibre que sabem com acaba i per això encara té més mèrit que la lectura ens atrapi tant. Després de llegir Victus veureu que s’ha reforçat el mite del general Antoni de Villaroel. En canvi Rafael Casanova, a qui cada any fem ofrenes florals per l’Onze de Setembre, hi té un paper secundari.

PD. Victus ens fa aprendre. Després d’aquesta lectura coneixereu i us captivarà l’enginyer: Vauban. També coneixereu l’enginyer militar Van Verboom, que  al servei de l’exèrcit borbònic, va projectar la Ciutadella de Barcelona. Victus explica com aquest enginyer va ser recompensat amb terres i possessions.  Us agradarà saber que algunes de les que van ser les seves terres a Premià de Dalt, i que conserven el nom de Verboom, avui són pisos socials.

Anuncis

Deixa un comentari

Filed under La meva biblioteca

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s