Dràcula

Drácula

No tothom pot presumir d’haver llegit Dràcula a Transilvània i amb lluna plena. Jo sí. Reconec, però, que mai hauria llegit Dràcula si no hagués estat per l’escapada que vaig fer aquest estiu a Transilvània.

Dràcula de l’irlandès Bram Stoker va ser escrita al segle XIX, la qual cosa queda clara en la seva lectura. Avui, aquesta novel·la, amb les noves tecnologies, seria inversemblant. També ho seria el paper de les dones al relat, molt submises i dependents. Ara bé, per la innocència dels temps passat i per la capacitat de fer volar la imaginació, Dràcula es mereix una lectura si teniu temps.

Només quatre apunts per fer-vos picar la curiositat. El comte Dràcula es basa en un personatge real Vlad Tepes, que va governar Valàquia entre el 1456 i 1462.  D’ell diuen que era molt sanguinari però la connexió amb la figura literària no ve per aquí, sinó perquè Vlad Tepes venia de la família Dráculea. Un nom, que òbviament, no tenia les connotacions que té per a nosaltres.

Tot i que la història de Dràcula succeeix a Romania, i fa una excel·lent descripció dels paisatges i de l’ambient -els udols dels gossos i llops famolencs encara se senten actualment- la novel·la no va ser publicada en romanès fins el 1990.

Si aneu per Transilvània visitareu el castell de Drácula. El castell més turístic del país no té res a veure amb la novel·la. El que va utilitzar l’escriptor per inspirar-se a l’hora d’escriure està mig en runes a Bistrita.

Anuncis

2 comentaris

Filed under La meva biblioteca

2 responses to “Dràcula

  1. Albert

    Si voleu saber-ne més, us recomano “Drácula. La novel•la i la llegenda”, de Clive Leatherdale.

  2. Albert

    Si voleu saber-ne més, us recomano “Dràcula. La novel•la i la llegenda”, de Clive Leatherdale.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s