Ha tornat

Ha tornat

Aquella frase que tants cops hem sentit d'”ai si -i aquí que cadascú hi posi el nom que vulgui- aixequés el cap…”  Doncs aplicada a Hitler, i amb generoses dosis d’humor i crítica, seria el llibre “Ha tornat” de Timur Vermes.

Ha tornat” vol dir que Adolf Hitler es desperta un dia del 2011 al bell mig d’un descampat de Berlín. Té records borrosos del búnquer en què tothom es pensava que havia mort el 1945. Amb tants anys no reconeix la societat actual, ni té els referents actuals, amb la qual cosa no entén les bromes, les modes, ni el context social en què es mou. A més, no ha envellit i té la mateixa edat que el dia que suposadament va morir. A partir d’aquí, Hitler va per la vida dient qui és però ningú se’l creu i acaba a la tele fent paròdies d’ell mateix. La crítica a la televisió i a la societat és mordaç però sempre, sempre, amb un somriure foteta i amb un ai al cor. Aquest llibre ens fa somriure i alhora, activa una alarma  subconscient perquè Hitler no tornarà però les seves idees i les seves tècniques manipuladores sí que ho poden fer.

Tot el llibre és una paròdia. No us perdeu com reacciona el dictador davant d’aspectes que per nosaltres són tan quotidians com internet, la telefonia mòbil, les televisions de pantalla plana, els cotxes o la immigració. Un fart de riure quan Hitler descobreix el reciclatge o cadenes de botigues com el Media Markt, famosa per aquell lema del “jo no sóc tonto”. Llegint el llibre de Vermes, però, fa pensar que hem estat tontos i que ho podem tornar a ser.

Anuncis

Deixa un comentari

Filed under La meva biblioteca

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s