‘El sueño de África’

el-sueño-de-africa

El sueño de África de Javier Reverte

El sueño de África de Javier Reverte és una excel·lent guia d’Uganda i Tanzània. No és una guia convencional sinó una guia que ens aporta l’experiència d’un viatger combinada amb relats del passat i sobretot, un llibre que encomana al lector la passió, l’emoció i l’estima que Reverte sent pel continent africà. El sueño de África és un llibre que ens fa tornar a l’època dels grans exploradors. Topem amb personatges de la talla de John Haning Speke, descobridor de les fonts del Nil, i la seva rivalitat amb Richard Francis Burton, un intel·lectual divertit i culte que també explorava l’Àfrica, Samuel Baker, descobridor del llac Albert, i sobretot, Henry Stanley.

La història d’Stanley és el somni de qualsevol periodista. Stanley treballava al New York Herald i un bon dia el seu director es planta a la pensió on s’allotjava a Madrid, mentre cobria una informació. El director va fer un encàrrec a Stanley: havia de buscar a Livingstone, que també estava a l’Àfrica buscant les fonts del Nil però ningú sabia on. Stanley va acceptar la missió: dos anys després trobava a  Livingstone.

Aquest és un llibre d’aventures i desventures. Descobrireu que la famosa revolta Mau Mau van ser quatre esgarrapades si es compara amb la Maji Maji, que els pobles natius de l’actual Tanzània van mantenir amb la colònia Alemanya. La història de Maji Maji, (aigua, aigua en llengua suahili) és bona. Maji Maji és una revolta contra els impostos elevats, la crueltat, els treballs forçats i totes les inclemències que passava aquella gent. Un mag va fer creure al poble que prenent un beuratge màgic seria immunes a les bales alemanyes…  A partir d’aquí la resta és imaginable. Tot i això, la història té un final feliç perquè després del Maji Maji, que cridaven els indígenes quan s’enfrontaven amb els alemanys, la colònia alemanya va passar de ser la més sagnant a la més exemplar.

PD. Si llegiu ‘El sueño de África’ descobrireu atònits  que els paisatges que veiem de petits a la  televisió els dissabtes a la tarda en blanc i negre són reals. Es veu que estan a tocar d’on Hemingway es va estavellar en avioneta salvant la vida de miracle el 1954 a prop de les catarates Murchison.

Anuncis

Deixa un comentari

Filed under Literatura de viatges

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s