El emperador

El emperador de Ryszard Kapuscinksi

El Emperador de Ryszard Kapuscinski

El emperador no és el millor llibre de Ryszard Kapuscinski. És més, de vegades es fa avorrit i repetitiu però tot això, Kapuscinki és Kapuscinski i té unes quantes joies i quatre anècdotes tan suculentes que fan perdonar les planes més repetitives. L’emperador és Haile Selassie i el llibre explica la seva forma de manar, governar i, finalment caure.

Kapuscinski va arribar a la capital d’Etiòpia l’any 1963 i pocs dies després se celebrava una trobada de presidents de l’Àfrica independent que presidia Haile Selassie. Els periodistes van assistir a un dinar amb els presidents i els VIPS de l’època. Explica Kapuscinscki que els comensals van ser rebuts per centenars de membres de la guàrdia imperial vestida de gala en formació i que l’entrada de Salassie al dinar va anar acompanyada del so de trompetes.

Un cop dins el palau, hi havia un cambrer per cada 4 comensals en el que va ser un àpat pantagruèlic amb tot tipus de luxes: flors per tot arreu,  focs artificials, coberteria de plata, que més d’un es va endur, i quantitats ingents de carn i fruites. Un cop acabat el primer plat, Kapuscinski veu com les sobres són portades a fora on hi ha una munió de gent famèlica que s’aplega davant del palau i que es baralla per aconseguir un tros de pa. Aquest és el país que va trobar Kapuscinski i que deu anys més tard van trobar uns reporters de la BBC que van denunciar que el país es moria de gana. Com encaren el problema que la gent es mori de gana? pregunten els periodistes. Resposta del Ministre d’Informació: “no tenim cap coneixement d’aquest problema”.

El llibre explica també com despatxava Haile Salassie amb els seus ministres.  Ho feia de ministre en ministre. Mai hi havia reunions d’equip i cap ministre sabia de què havia parlat Salassie amb altres ministres. Les intrigues, les traïcions, els rumors i les especulacions estaven a l’ordre del dia. Salassie  anava passejant pels jardins de palau i amagats entre els arbres hi havia els ministres. Apareixia un ministre de darrere un arbre, com si fos un follet, despatxava tot passejant amb l’emperador i després es retirava i mentre ho feia, com per art de màgia, apareixia un altre ministre que repetia l’operació. Sense prendre cap nota i sense cap acta es governava el país. Si  us interessa saber com cau, ara fa 40 anys, i quants cops d’estat va tenir Haile Selassie, l’home que deia ser descendent del rei Salomó i la reina de Saba, llegiu el llibre.

Podeu llegir més sobre Kapuscinski aquí.

Anuncis

1 comentari

Filed under La meva biblioteca

One response to “El emperador

  1. Retroenllaç: Addis Addis | laurajuanola

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s