Cixí, la emperatriz

Cixí la emperatriz de Jung Chang

Cixí, la emperatriz de Jung Chang

 

Cixí, la emperatriz de Jung Chang, llibre lamentablement només editat en castellà que explica la vida d’una dona que va governar Xina des de mitjans del segle XIX fins a principis del segle XX i que ha estat ignorada malgrat el poder que va ostentar.

Cixí va modernitzar Xina i sota el seu mandat, fins ara molt desconegut, i segons l’autora molt manipulat, el país va començar a tenir telèfon i telègraf, ferrocarrils, electricitat, medicina occidental, diplomàcia, comerç exterior i el yuan, la moneda actual. No només això, en els anys que Cixí va governar va canviar el sistema educatiu i el va modernitzar. Cixí, que era manxú, va intentar eliminar la costum han d’envenar els peus de les dones per evitar que creixessin i va intentar introduir el dret a vot. Jung Chang recupera aquesta figura històrica que va entrar a la cort essent concubina de segona fila de l’emperador Xianfeng l’any 1852. En una societat molt tradicional i masclista, Cixí va aconseguir ascendir dins l’escala de les concubines i manar durant molts anys, sempre com a regent i darrera d’un biombo. Va viure en primera persona la segona guerra de l’opi i la destrucció del Palau d’Estiu per part de l’exèrcit britànic el 1860, la guerra amb Japó el 1894 i la posterior pau que va arruïnar el país. La guerra dels Bòxers (1900)  segurament va ser el seu error polític més gros. La vida de Cixí és un repàs a la història de Xina i ens acosta a la seva manera de veure i d’interpretar el món en aquell moment. Un exercici curiós i que, vist amb els ulls actuals, de vegades fa riure per sota el nas.

PD. Si voleu saber més sobre Cixí o dubteu sobre el llibre us recomano aquest article publicat a El Periodico aquest estiu.

Anuncis

Deixa un comentari

Filed under La meva biblioteca

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s