El expediente

"El expediente" de Timothy Garton Ash

“El expediente” de Timothy Garton Ash

 

El expediente de Timothy Garton Ash porta el suggerent subtítol d’una història vertadera. Us imagineu que l’Stasi tingués un expedient vostre i que poguéssiu consultar-lo i parlar amb els “agents” que el van escriure? Doncs això és justament el que li va passar a aquest historiador britànic que va estar cara a cara amb persones que ell havia considerat amics i que no eren més que delators més o menys forçats per les circumstàncies imposades per l’Stasi.

Timothy Garton Ash era conegut com a “Romeo” als expedients de l’Stasi però ell desconeixia que l’Stasi l’hagués investigat. Aquest historiador va anar a viure a Alemanya l’any 1978 per estudiar els moviments de resistència al nazisme i durant una temporada llarga va viure tant al Berlín oriental com a l’occidental. Durant aquest temps a Alemanya hi va fer amics i va conèixer moltes persones. Anys després, -1992- va  descobrir amb sorpresa que l’Stasi tenia un arxiu seu. L’historiador, naturalment, el va voler consultar i a més va voler anar a parlar amb les persones que en el seu moment van contribuir a engreixar el seu arxiu. Molts dels que l’havien espiat eren amics seus o coneguts que ara reconeixen, sovint amb evident incomoditat, que van parlar amb els serveis secrets. En defensa seva, afirmen, però, que es pensaven que el que deien d’ell no era res dolent. Molts admeten que eren voluntaris de l’Stasi, encara  que el seu voluntariat era obligat per les circumstàncies.

Seguint el fil de la història, Timothy Garton Ash comença a sentir excuses i mitges veritats que  els alemanys que van col·laborar amb l’Stasi es diuen a sí mateixos per justificar-se i poder conviure amb el seu passat. Els mateixos oficials retirats dels serveis secrets van reconèixer a l’autor que els voluntaris eren millors agents de l’Stasi i que les persones s’acostumaven a fer agents per dos motius: diners o xantatge. El llibre conclou amb una revelació que sorprèn al lector i que no explicarem i una reflexió molt interessant i actual sobre el fet d’infringir les llibertats per protegir-les. En definitiva, una història real que fa esgarrifar i que supera la ficció.

Anuncis

Deixa un comentari

Filed under La meva biblioteca

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s