Els nois de zinc

Els nois de zinc d'Svetlana Alexievich

Els nois de zinc d’Svetlana Alexievich

Els nois de zinc d’Svetlana Alexiévich ens porta a la guerra d’Afganistan (1979-1989) de la qual molts van tornar amb taüts de zinc i d’aquí el títol. A través d’entrevistes, la periodista guardonada amb el Premi Nobel de Literatura 2015 denuncia la manipulació a la qual es va sotmetre la societat russa per justificar aquesta guerra. Es va amagar la quantitat de persones que van morir i es va vendre que els soldats eren herois quan en realitat van tenir comportaments poc exemplars amb tortures i violacions a la població local. Aquest llibre va comportar que Svetlana Alexievich fos denunciada per suposada difamació i per “embrutar l’honor dels soldats”.

Svetlana Alexiévich entrevista soldats que van tornar de l’Afganistan i que expliquen com eren les condicions de vida allà i per què hi van anar. Moltes vegades hi van anar forçats i d’altres, ingènuament, s’hi van presentar voluntaris. La periodista va parlar amb moltes mares de soldats que no van tornar i que trenquen el cor pel dolor que senten. Molts dels afortunats que van aconseguir no morir a la guerra expliquen com van canviar després d’Afganistan  i com se sentien deprimits, amargats i torturats pel que van viure i pels remordiments del que van fer.

“En deien que la guerra era justa, que ajudàvem al poble afganès a deixar enrere el feudalisme i a aixecar una societat socialista”. “Després del que vam fer allà mai entrarem al paradís” o “morir és fàcil, viure és difícil” són algunes de les afirmacions dels soldats que van tornar. Les històries d’Alexiévich fan posar la pell de gallina però el més trist és que els arguments que es van utilitzar per justificar la guerra d’Afganistan són els mateixos que vam sentir a la guerra d’Irak i en moltes altres guerres. El llibre conté un annex amb les denúncies que va rebre Svetlana Alexiévich per escriure aquest llibre que és tan trist  com la mateixa guerra.

Anuncis

Deixa un comentari

Filed under La meva biblioteca

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s