El infierno de los jemeres rojos

Denise Affonço. El infierno de los jemeres rojos

Denise Affonço. El infierno de los jemeres rojos

Denise Affonço va viure la guerra dels khmers i ho explica en primera persona en un dels llibres més colpidors de la brutalitat a la que pot arribar a ser capaç l’ésser humà “El infierno de los jemeres rojos” . Denise tenia 31 anys i treballava a l’ambaixada francesa a Phnom Penh quan es va instal·lar la República Khmer i de la nit al dia tot va canviar. Aquesta dona va viure les atrocitats dels règim i es va alimentar durant 4 anys d’escarbats, granotes,  escorpins i termites perquè no tenia res més per menjar.  Miraculosament, va aconseguir sobreviure i actualment viu a França amb el seu fill.

L’infern dels khmers rojos que descriu Denise Affonço és un testimonis més colpidors que mai he llegit.  La Denise, de pare de nacionalitat francesa i mare vietnamita havia rebut una educació europea i tenia una bona posició a l’ambaixada francesa quan Lon Nol va proclamar la República Khmer el 17 d’abril de 1975. Els seus companys de feina van fugir a França però ella s’hi va negar perquè si bé a ella i els seus fills haurien pogut marxar de Cambodja el seu marit no podia perquè no tenia la nacionalitat francesa. Denise Affonço es va quedar al país i va veure com de la nit al dia, havia de fugir de casa seva, els seus diners perdien tot el valor, es quedava sense cap bé material, es col·lectivitzava l’agricultura, la feien treballar als camps, la seva cultura i aprenentatge no servien de res, el menjar escassejava, passava fred i la fam feia aflorar els pitjors instints de la raça humana i feia perdre la solidaritat i qualsevol altre valor après anteriorment. Mentrestant, la por i el crim eren el pa de cada dia però no per això la dictadura de Lon Nol  deixava de tenir el ple suport d’Estats Units. Denise Affonço explica en primera persona les atrocitats dels khmers que van fer que matessin el seu marit  i que la seva filla i neboda morissin de fam davant d’ella.  El llibre, però, va més enllà de l’horror dels khmers perquè també relata com va ser alliberada i com va poder finalment refer la seva vida a França.

PD. Després de llegir el llibre us agradarà saber que els dos últims líders vius del règim han estat condemnats a cadena perpètua.

 

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Filed under La meva biblioteca

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s