Evasión del campo 14

 

Evasión del campo 14 de Blaine Harden

Evasión del campo 14 de Blaine Harden

 

Evasión del campo 14 és una biografia de Shin Dong-Hyuk, l’únic home norcoreà que va néixer en un camp per a presoners polítics a Corea del Nord i que ha aconseguit escapar-ne. El llibre escrit pel periodista americà Blaine Harden, és ple de detalls que fan esgarrifar. Shin Dong-Hyuk va fugir del camp als 23 anys, un any després d’haver delatat la seva mare i el seu germà. 

Shin Dong-Hyuk va escapar del camp 14, el pitjor de tots els camps, l’any 2005. Tenia 23 anys i no coneixia a ningú de fora. Amb prou feines sabia llegir i escriure i no havia vist mai cap pilota de futbol, ni cap televisió, ni Internet. Volia fugir a la Xina però no tenia ni idea d’on estava sobre el mapa i cap a quina direcció havia d’anar.  Un mes més tard ja vivia a la Xina, dos anys més tard es va traslladar a Corea del Sud, perquè degut a la llengua s’hi sentia millor, quatre anys més tard era ambaixador de Liberty in North Korea, una ONG de defensa dels drets humans, i vivia als Estats Units. Amb el temps ha estat citat fins i tot per Hillary Clinton i ha aconseguit captar l’interès per la seva persona i, sobretot, pel que passa als camps.

La seva història no s’ha pogut contrastar perquè ningú més ha sortit del camp 14.  Shin Dong Hyuk ha fet un llarg camí passant per una travessia al desert que ha estat un infern psicològic. Va delatar als guardes del camp la seva mare i el seu germà perquè es volien escapar i va presenciar com eren executats. No coneixia l’amor ni l’empatia. Va ser educat per trair. Ha passat gana i justament la fam va ser el motor que el va fer fugir del camp.Un cop fora descobreix què és ser un home lliure però haver nascut i viscut en un camp durant tota la vida té greus seqüeles psicològiques. I és que encara que sembli paradoxal, no és fàcil passar de viure en una dictadura a descobrir la democràcia i la llibertat.

 

Anuncis

Deixa un comentari

Filed under Actualitat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s